خاندان نجم‌آبادی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی البرز
صفحه‌ای تازه حاوی «'''خاندان نجم‌آبادی''' از خاندان‌های مشهور در ایران است. این خاندان منتسب به روستای نجم‌آباد از توابع شهرستان نظرآباد هستند. افراد مشهور زیادی منتسب به این خانواده هستند که از دوره مشروطه تاکنون، در علوم دینی، سیاست، پزشکی، هنر و فرهنگ تأ...» ایجاد کرد
 
جزبدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''خاندان نجم‌آبادی''' از خاندان‌های مشهور در ایران است. این خاندان منتسب به [[روستای نجم‌آباد]] از توابع [[شهرستان نظرآباد]] هستند. افراد مشهور زیادی منتسب به این خانواده هستند که از دوره مشروطه تاکنون، در علوم دینی، سیاست، پزشکی، هنر و فرهنگ تأثیرگذار بوده‌اند. برخی از این شخصیت‌ها در خارج از ایران به فعالیت مشغول هستند.
'''خاندان نجم‌آبادی''' از خاندان‌های مشهور در ایران است. این خاندان منتسب به [[روستای نجم‌آباد]] از توابع [[شهرستان نظرآباد]] هستند. افراد مشهور زیادی منتسب به این خانواده هستند که از دوره مشروطه تاکنون، در علوم دینی، سیاست، پزشکی، هنر و فرهنگ تأثیرگذار بوده‌اند. برخی از این شخصیت‌ها در خارج از ایران به فعالیت مشغول هستند.
==سرسلسله خاندان نجم‌آبادی==
سرسلسله خاندان علمی نجم آبادی، آهنگری ساده دل به نام استاد باقر بود که در سال های آغازین حکومت قاجار در [[روستای نجم آباد]] از توابع [[شهرستان نظرآباد]] به آهنگری اشتغال داشت. وی دو فرزند پسر به نام‌های [[ابراهیم سنگلجی نجم‌آبادی|ابراهیم]] و [[مهدی نجم‌آبادی|مهدی]] داشت. پس از فوت استاد باقر آهنگر، آن دو پسر که تازه سن نوجوانی را آغاز کرده بودند به پیروی از پدر در دکان پدرشان به آهنگری مشغول شدند. از آنجایی که هر دو برادر اشتیاق به تحصیل علوم مذهبی داشتند پس از چندی روانه شهر قزوین شدند و در اندک زمانی در درس و بحث حوزوی پیشرفت نمایانی کردند و سپس جهت ادامه تحصیل، قزوین را ترک گفته راهی اصفهان شدند.
در این سفر برادر بزرگ‌تر که به آخوند ملا ابراهیم معروف شده بود پس از جامعیت در علوم معقول و منقول خود را از تحصیل به طریقه شاگردی بی‌نیاز یافت و به اتفاق برادر کوچک خود به قزوین بازگشت و برادر را که مختصری از مراتب علمی را طی کرده بود جهت ادامه تحصیل منقول به عتبات عالیات روانه ساخت و او چون بعدها علاوه بر تکمیل تحصیل به زیارت بیت‌الله الحرام نیز توفیق یافت به نام حاجی ملا مهدی معروف شد.<ref>حسن مرسلوند، حاج شیخ هادی نجم‌آبادی و مشروطیت، ص۳ و ۱۱.</ref> [[ابراهیم سنگلجی نجم آبادی|آخوند ملاابراهیم سنگلجی نجم آبادی]] از مدرّسان حکمت صدرایی و [[مهدی نجم‌آبادی|آیت الله حاج ملامهدی نجم آبادی تهرانی]] پدر [[هادی نجم‌آبادی|حاج شیخ هادی نجم‌‌آبادی]] و از مجتهدان دوره قاجار، هست.
از نسل این دو عالم کوشا و وارسته، عالمان، پزشکان حاذق، ادیبان و هنرمندان پرذوق برخاستند.
==مشاهیر ==
===ابراهیم  نجم‌آبادی===
{{اصلی|ابراهیم نجم‌آبادی}}
ابراهیم نجم‌آبادی از مدرسان فلسفه و حکمت صدرایی و موسس [[مدرسه علمیه نجم‌آباد]] بود. فتحعلی‌شاه قاجار احترام فراوانی برایش قایل بود.
===محمد نجم‌آبادی===
{{اصلی|محمد نجم‌آبادی}}
حاج آقا محمد نجم آبادی دانش آموخته حوزه علمیه نجف اشرف که در سال ۱۳۰۳ هجری قمری درگذشته، فرزند ملا ابراهیم نجم‌آبادی است. وی مدتی در روزگار قاجار ریاست خاندان علمی - فرهنگی نجم آبادی در تهران را عهده دار بود به قضاوت هم مشغول بود. او مدتی هم استاد مدرسه عالی سپهسالار تهران (شهید مطهری فعلی) بود. براساس وقف نامه‌ای که به وسیله‌ او برای این مدرسه تنظیم شده، تدریس فقه و اصول فقه مدت‌ها در انحصار علمای خاندان نجم‌ آبادی قرار داشت. کتابی از او به نام کتاب القضا منتشر شده است.<ref>[http://www.isna.ir/xd6Zy9 انتشار «کتاب‌القضا» اثری به جا مانده از دوران قاجار]</ref>
==آثار منتشرشده در مورد خاندان نجم‌آبادی==
تاکنون چند کتاب در مورد این خاندان منتشر شده است. نام این آثار عبارت است از:
* زندگینامه آیت‌الله حاج شیخ هادی نجم‌آبادی و بیست و چهار تن از مفاخر خاندان نجم‌آبادی، تألیف علی دوانی، تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، ۱۳۷۸، ۱۰۴ ص.
*
==منبع==
{{پانویس}}

نسخهٔ ‏۱۰ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۷:۱۰

خاندان نجم‌آبادی از خاندان‌های مشهور در ایران است. این خاندان منتسب به روستای نجم‌آباد از توابع شهرستان نظرآباد هستند. افراد مشهور زیادی منتسب به این خانواده هستند که از دوره مشروطه تاکنون، در علوم دینی، سیاست، پزشکی، هنر و فرهنگ تأثیرگذار بوده‌اند. برخی از این شخصیت‌ها در خارج از ایران به فعالیت مشغول هستند.

سرسلسله خاندان نجم‌آبادی

سرسلسله خاندان علمی نجم آبادی، آهنگری ساده دل به نام استاد باقر بود که در سال های آغازین حکومت قاجار در روستای نجم آباد از توابع شهرستان نظرآباد به آهنگری اشتغال داشت. وی دو فرزند پسر به نام‌های ابراهیم و مهدی داشت. پس از فوت استاد باقر آهنگر، آن دو پسر که تازه سن نوجوانی را آغاز کرده بودند به پیروی از پدر در دکان پدرشان به آهنگری مشغول شدند. از آنجایی که هر دو برادر اشتیاق به تحصیل علوم مذهبی داشتند پس از چندی روانه شهر قزوین شدند و در اندک زمانی در درس و بحث حوزوی پیشرفت نمایانی کردند و سپس جهت ادامه تحصیل، قزوین را ترک گفته راهی اصفهان شدند.

در این سفر برادر بزرگ‌تر که به آخوند ملا ابراهیم معروف شده بود پس از جامعیت در علوم معقول و منقول خود را از تحصیل به طریقه شاگردی بی‌نیاز یافت و به اتفاق برادر کوچک خود به قزوین بازگشت و برادر را که مختصری از مراتب علمی را طی کرده بود جهت ادامه تحصیل منقول به عتبات عالیات روانه ساخت و او چون بعدها علاوه بر تکمیل تحصیل به زیارت بیت‌الله الحرام نیز توفیق یافت به نام حاجی ملا مهدی معروف شد.[۱] آخوند ملاابراهیم سنگلجی نجم آبادی از مدرّسان حکمت صدرایی و آیت الله حاج ملامهدی نجم آبادی تهرانی پدر حاج شیخ هادی نجم‌‌آبادی و از مجتهدان دوره قاجار، هست.

از نسل این دو عالم کوشا و وارسته، عالمان، پزشکان حاذق، ادیبان و هنرمندان پرذوق برخاستند.

مشاهیر

ابراهیم نجم‌آبادی

ابراهیم نجم‌آبادی از مدرسان فلسفه و حکمت صدرایی و موسس مدرسه علمیه نجم‌آباد بود. فتحعلی‌شاه قاجار احترام فراوانی برایش قایل بود.

محمد نجم‌آبادی

حاج آقا محمد نجم آبادی دانش آموخته حوزه علمیه نجف اشرف که در سال ۱۳۰۳ هجری قمری درگذشته، فرزند ملا ابراهیم نجم‌آبادی است. وی مدتی در روزگار قاجار ریاست خاندان علمی - فرهنگی نجم آبادی در تهران را عهده دار بود به قضاوت هم مشغول بود. او مدتی هم استاد مدرسه عالی سپهسالار تهران (شهید مطهری فعلی) بود. براساس وقف نامه‌ای که به وسیله‌ او برای این مدرسه تنظیم شده، تدریس فقه و اصول فقه مدت‌ها در انحصار علمای خاندان نجم‌ آبادی قرار داشت. کتابی از او به نام کتاب القضا منتشر شده است.[۲]

آثار منتشرشده در مورد خاندان نجم‌آبادی

تاکنون چند کتاب در مورد این خاندان منتشر شده است. نام این آثار عبارت است از:

  • زندگینامه آیت‌الله حاج شیخ هادی نجم‌آبادی و بیست و چهار تن از مفاخر خاندان نجم‌آبادی، تألیف علی دوانی، تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، ۱۳۷۸، ۱۰۴ ص.

منبع

  1. حسن مرسلوند، حاج شیخ هادی نجم‌آبادی و مشروطیت، ص۳ و ۱۱.
  2. انتشار «کتاب‌القضا» اثری به جا مانده از دوران قاجار